Dezvoltare personala

Ecopsihologie si Psihoterapie prin Artă

Art-terapia este un concept relativ nou în ţara noastră, căruia începe să i se dea importanţa cuvenită.

Art-terapia înseamnă îmbunătățirea stării emoţionale cu ajutorul creaţiei artistice. În cadrul şedinţelor de art-terapie emoţiile, ideile, teama, frustrările sunt exprimate prin forme, culori sau mişcare, cu ajutorul psihoterapeutului specializat în această formă de terapie.

tree-hugger

Art-terapia cuprinde o gamă largă de moduri prin care te poți exprima, de la desen, pictură, modelaj, la teatru, dans, muzică sau marionete.

Ecoterapia e o metodă terapeutică veche ca aplicare, dar destul de nouă ca formă acceptată de psihoterapie. Ecopsihologii propun, în locul pilulelor antidepresive şi al psihoterapiei clasice, ieşirile în natură şi conectarea cu aceasta.

După plimbarea în natură, 71 % din oameni au raportat  o scădere a sentimentului de depresie şi a stresului, în vreme ce aceia care şi-au petrecut timpul prin magazine au fost în procent de doar 45 %, iar 22% au raportat chiar o depresie crescută după plimbarea prin centrele comerciale.

Eco-art terapia combină arta şi natura cu activităţile distractive, experimentale care ajută la descoperirea sinelui şi a stării de bine. Ca şi natura, picturile facilitează parcurgerea unui lanţ de emoţii şi amintiri aflate în subconştient. Oamenilor le este mult mai uşor să se conecteze cu credinţele lor ascunse prin intermediul artei naturii, decît prin simple discuţii verbale.

 

 

Psihoterapie Neuro-lingvistică

nlp-servicii Psihoterapia neurolingvistică este recunoscută de către Consiliul de Psihoterapie al Marii Britanii cu acreditare reglementată la început de către Asociația pentru Programare Neuro Lingvistica și, mai recent, prin organizaţia derivată Asociaţia pentru Psihoterapie Neurolingvistică și Consiliere.

Cea mai simplă modalitate de a explica ce este NLP este să spunem ca e un tip de Psihologie Aplicata. Pentru a înţelege pe deplin, acesta trebuie să fie divizat in componentele cuvântului sau.

Neuro se referă la neurologie, care este modul în care vom primi informaţii de la cele cinci simţuri fizice şi cum le procesam la nivelul creierului şi sistemului nervos. Noi, oamenii, experientam lumea din jurul nostru prin intermediul celor cinci simţuri: văzul, auzul, pipăitul, mirosul şi gustul. Apoi avem tendinţa de a filtra datele rămase, bazate pe experientele noastre din trecut, valorile şi propriile noastre sisteme de convingeri personale.
Având în vedere această formă de depozitare şi de regăsire, ajungem adesea la date incomplete şi inexacte, care au fost supra-generalizate, distorsionate sau complet corupte. Aceste informaţii filtrate formeaza apoi baza hărţii noastre interne şi aceasta, la rândul său, influenţează fiziologia noastră şi “starea noastra de a fi”, din punct de vedere fizic, mental si emotional. Acest lucru afectează modelele noastre de comportament.

Lingvistic se refera la utilizarea sistemelor de limbaj. Prin sistemele de limbaj,nu ne referim doar la cuvintele pe care le folosim. Mai degrabă includem toate sistemele multitudinii simbolice care includ gesturile, limbajul corpului, etc. Noi folosim acestea pentru a organiza, decoda sau atribui o formă de intelegere a reprezentărilor noastre interne ale lumii şi a capacitatii noastre de a comunica la un nivel extern şi intern.
Programarea în acest context se referă la procesul de prelucrare a informaţiilor şi conceptelor de informatică. Aceasta atrage paralele din procesul de informatică, în felul în care orice experienţă umană este stocata, codificată şi transformata asemănător modului în care rulează software-ul pe un sistem informatic. Astfel, prin reinstalarea, suprascrierea sau actualizarea software-ul nostru mental, putem schimba modul în care gândim şi, în consecinţă, modul în care vom acţiona.

Prin alaturarea acestor trei termeni, avem termenul complet de Programare Neuro-Lingvistica, care este adesea prescurtat NLP.

 

Psihologia pozitivă

Psihologia pozitiva este o terapie mai nouă, care analizează trăirile umane pozitive şi conditiile necesare fiinţei umane pentru a avea o viaţă împlinită şi pentru a progresa.

Mai mult decît tratarea afecţiunilor mentale, psihologia pozitiva îşi propune ca pacienţii să fie mai fericiţi şi să aiba o viaţă plină de realizari. Aceasta ştiinţă se doreşte a fi complementară psihologiei tradiţionale şi nu să o substituie.

Design by Dorian