Pericolele ascunse ale medicamentelor

Pericolele ascunse ale medicamentelor

Nu sunt total împotriva medicamentelor, în cazuri urgente sau grave, cu toate acestea, punctul meu de vedere rămâne că niciun medicament nu e lipsit de efecte secundare, lucru de care suntem scutiți atunci când urmăm o cură fitoterapeutică, respectată ca la carte și conștienți de contraindicații.

Iată care sunt medicamentele cele mai folosite și reacțiile lor adverse:

-Antibioticele

Medicamente necesare în tratatrea infecțiilor bacteriene, sunt luate deseori pentru o simplă viroză, fără a avea febră sau pe o perioadă lungă de timp, crescând astfel rezistența bacteriilor la tratament. În plus, acestea pot provoca efecte secundare, cum ar fi tulburările gastrointestinale și/ sau candidoză.

În locul lor, în cazuri care nu sunt urgente, recomand usturoiul, care este cel mai puternic antibiotic natural, sub formă de aliment pur.

– Antidepresivele

Recomandate celor care suferă de depresii severe, antidepresivele sunt luate și de cei care au o depresie ușoară, o dezamăgire în dragoste, un trecut de care nu se pot rupe sau care nu sunt mulțumiți de viața lor în prezent.

Aceste medicamente provin dintr-o clasă de medicamente cunoscute ca inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei. Antidepresivele acționează asupra unei substanțe chimice din creier, numită serotonină, care îmbunătățeste starea de spirit și joaca un rol important in procesul digestiei, somnului și atentiei. Înainte de a urma un tratament cu antidepresive, trebuie să le știm efectele secundare: somnolență, stări de greață, lipsa poftei de mancare, dureri de cap, insomnia, probleme de dinamică sexuală. De asemenea,  pot provoca simptome de sevraj, daca administrarea lor este întreruptă brusc.

Cele mai multe tipuri de antidepresive creează dependență, de aceea recomand, în locul lor, ședințe de psihoterapie, plămbări în natură, art-terapie, combinate cu ceaiuri de sunătoare sau de Ashwagandha (Withania somnifera).

– Somniferele

Folosite pentru a induce și menține somnul, somniferele fac parte dintr-o clasă de medicamente numite sedative hipnotice.

Pe lângă faptul că și acestea dau dependeță, ele pot fi periculoase pentru persoanele cu boli pulmonare de genul astumului sau cu bronhopneumopatie cronică obstructivă, deoarece dupa administrarea acestora, respirăm mai lent și mai puțin profund.

Unele medicamente, din această categorie, pot avea efecte secundare de genul parasomniilor, adică acțiuni asupra cărora un somnambul nu deține controlul.
Ca remedii naturale, recomand ceaiul de tei, extractul de zmeură, tincture de sunătoare, ceaiul de salvie, extract din rădăcină de iarbă mare, aromoterapie cu ulei de lavandă și mișcarea în aer liber.

-Calmantele

Luate în mod repetat, și acestea creează dependență. Cele mai des utilizate medicamente din această categorie sunt antiinflamatoarele nesteroidiene, care au ca efecte adverse afecțiuni gastrointestinale, hemoragii digestive, ulcer gastroduodenal. Riscul administrării lor crește, dacă se iau în combinație cu alte pastille pentru durere sau combinate cu alcool.

Ca analgezice naturale, recomand masajul cu ulei de eucalypt, tincture de brusture, extractul de răchită alba și rădăcina de valeriană.

– Pastilele de slăbit

În urma publicităţii agresive, a insistenţei consultanţilor de nutriţie (a nu se confunda cu nutriţioniştii) şi a dorinţei de a slăbi rapid, fără efort, foarte mulţi oameni aleg pastilele sau shakurile de slăbit, fără să ştie la ce riscuri sunt expuşi.

Din cauza efectului laxativ pe care îl au produsele de acest tip, organismul pierde din minerale şi se deshidratează. Între alte efecte adverse, se numără şi distrugerea ficatului, căderea părului, demineralizarea organismului şi pierderea capacităţii de concentrare. Cu alte cuvinte, se dereglează total organismul, dar şi metabolismul, de cele mai multe ori creîndu-se şi efectul de boomerang, adică riscul de a te îngrăşa atunci cînd opreşti administrarea lor.

Una din substanţele folosite în prepararea acestor pastile este dinitrofenolul, cunoscut sub numele de DNP, folosit în general ca agent chimic industrial. Efectele lui sunt devastatoare pentru organismul uman: DNP-ul nu arde doar caloriile, ci şi sistemul muscular!

În locul lor, recomand suplimentele naturiste, pe bază de plante, dar numai în urma unei consultaţii amănunţite pentru că metabolismul diferă de la caz la caz și, firește, dieta personalizată.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasa un comentariu

Design by Dorian