Dragoste cu sila sau de ce rămân oamenii în relații nefericite

Dragoste cu sila sau de ce rămân oamenii în relații nefericite

Pe vremuri, oamenii erau condiționați social, moral sau material să-și aleagă partenerul de viață, așa că era de înțeles așa numita dragoste cu sila. Acum, în relații în care nu sunt de împărțit nici copii, nici bunuri materiale, ci poate doar o amărâtă de chirie si un trecut de câțiva ani împreună, dragostea cu sila e mai prezentă ca oricând.

Și, cu toate că e evidentă, de multe ori alegem să tragem de relațiile noastre toxice, ca și când n-am avea alternative.

Cum recunoaștem dragostea forțată

Eu nu cred că, aceia care nu sunt iubiți, nu simt asta. Eu cred ca se mint pe ei înșiși și fac tot ce pot pentru a nu ajunge în situația de a li se spune că iubirea nu le e împărtășită. Apoi, când lucrurile scapă de sub control, încep să se victimizeze și le aruncă în față partenerilor toate lucrurile bune pe care le-au făcut pentru ei, determinându-i să mai rămână, pentru o vreme, în relație.

O astfel de situație nu poate rezista la infinit, doar dacă sunt rădăcini de genul celor pe care le-am scris mai sus: copii, interese fianciare, așa că devine o formă de presiune zilnică, atât pentru cel care iubește, cât și pentru acela care nu-și mai doreste relația.

Imi amintesc de un cineva căruia nu-i împărtășeam sentimentele, deși îi vedeam calitățile și mă străduiam să încerc o relație, căutând în același timp nod în papură: ajunsese, în decurs de o zi, să mă deranjeze felul în care înghite mâncarea. Prin urmare, nu-mi pot imagina ceva mai trist decât o cină cu Făt-frumos, cel mult așteptat, care îți detestă până și degluția. Sunt oameni cărora le-ar face plăcere să mănânce cu tine din aceeași farfurie, fără tacâmuri și fără reguli de bun simț! Asta înseamnă adevarata iubire: să nu observi/ să nu fii atât de deranjat de mici imperfecțiuni și, din contră, să cauți părți bune acolo unde nu se văd.

E de prisos să spun că dragostea forțată e și atunci când partenerul tău are o amantă, atunci când uită să-ți răspundă la sms-uri, atunci când preferă să petreaca timp departe de tine, atunci când îți face cadouri doar pentru că trebuie și nu știe care-ți sunt visele.

Dragostea cu sila nu prespune neapărat agresivitate sau violență verbala sau infidelitate. Partenerul tău, ca urmare a educației, a milei sau a trecutului vostru, te poate trata cu respect, însă de la politețe la iubire e cale lungă și depinde de tine să vezi diferența. Odată ce ai văzut-o, e cazul să-l lași să pleci pentru că ambii aveți dreptul la fericire!

De ce totuși ne este teamă să ne despărțim?

„Să rupi o re­lație înseamnă să pleci și să pleci în­seam­­nă să mori, mai mult sau mai pu­­țin, de fiecare dată. Hotărât lu­cru“, scriau Sonia Dubois și Olivier Mace în „Ruptura“. Dar, dacă mori puțin, poți și renaște, într-o variantă mai bună de-a ta, cu puțin effort sau într-o relație fericită. Asta ar fi bine să înțelegem.

Uneori nu ieșim dintr-o relație din comoditatea de a ne acomoda unei alte relații. O relație toxică devine, în mod deloc surprinzător, o zonă de confort.

Alteori, ne e teamă de singurătate, cu toate că singurătatea în doi e cea mai dureroasă și îți răpește și posibilitatea de a-ți găsi jumătatea mult visată.

Frica de despărțire e similară cu frica de abandon, acea senzație pe care o aveam în copilărie atunci când mama ne-a lăsat pentru prima oară la grădiniță.

Important e să întelegem că sunt relații în care nu mai este cazul să rămânem și ideal e să ajungem să ne fim nouă înșine suficienți, înainte de căuta relația ideală.

Lasa un comentariu

Design by Dorian