Doctorii naturopați sunt doctori adevărați?

Doctorii naturopați sunt doctori adevărați?

De regulă, oamenii ajung la doctorii naturopați atunci când tratamentul medicamentos nu-și mai face efectul. Chiar și atunci, cu mare efort, din cauza credinței că medicamentele sunt singurul tratament “real”, în vreme ce nutriția, exercițiile fizice, relaxarea și remediile naturale nu sunt de încredere.

Ca doctor naturopat, nu fac parte din acea categorie care militează împotriva vaccinurilor sau a antibioticelor, însă, înainte de a recomanda antibiotic, prefer să abordez metode holistice de tratare a bolii sau, și ma bine, să conving oamenii că e mai ușor să previi, decât să tratezi. Puteți citi, într-un material anterior, despre efectele negative ale antibioticelor și ale medicamentelor în general.

Revenind la începutul articolului, întrebarea care le vine multora pe buze este dacă sunt sau nu doctorii naturopati doctori adevărați.

Unul din motivele care duce la această întrebare e legislația incompletă, în ceea ce privește statutul unui doctor naturopat și cea care ar trebui să facă diferența între terapeut, medic și doctor naturopat.

Al doilea motiv sunt șarlatanii, adică aceia care practică medicina neconvențională, fără a avea aviz de liberă practică. Avizul se ia, fie de la Ministerul Sănătății, fie de la Ordinul Practicienilor de Medicină Complementară/ Alternativă din Romania, potrivit legii 118 din 02.05.2007 privind organizarea şi funcţionarea activităţilor şi practicilor de medicină complementară/alternativă.

Pentru a obține avizul de liberă practică, terapeutul trebuie să aibă diploma eliberată de insituția de învățământ superior și atestatul de pregătire specifică în domeniu. Celelalte condiții sunt trecute pe site-ul Ordinului Practicienilor de Medicină Complementară.

Prin urmare, facultatea durează 4 ani, masteratul încă 2 ani, după care câțiva ani de formare în diverse terapii complementare, apoi formarea de doctor naturopat. Așadar, atât doctorul naturopat, cât și medicul sau farmacistul au studii superioare, la care se adaugă specializări și stagiul de practică, cu precizarea că practica durează mai puțin în cazul doctorilor naturopați decât în medicina clasică.

Există o anumită categorie ce poate fi confundată cu doctorii naturopați, și anume consultanții în naturopatie sau practicienii naturopați. Aceștia nu au studii superioare în naturopatie și durata cursului pe care l-au absolvit este cu mult mai mică, așadar diferențele constau în cunoștințele pe care le dețin în acest domeniu, în tipul de educație și în certificare. Dacă sunteți interesați doar de achiziționarea unor produse naturiste, atunci vă este suficient sfatul unui naturopat. Dacă doriți un tratament de lungă durată, ce vizează atât latura emoțională, cât și cea psihică și fizică, e de preferat să apelați la un specialist în naturopatie.

Din păcate, pentru că în multe țări nu este încă recunoscut statutul de doctor naturopat, consultațiile nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Doctorii naturopați sunt în strânsă legătură cu medicii specialiști, recomandând un tratament sau dietă doar pe baza analizelor medicale. Din păcate, adepții medicine clasice, rareori recomandă un tratament naturist, lipsit de efecte secundare, mergând pe ideea ca medicina naturistă nu are un fundament științific.

Din fericire, inclusiv medicina clasică recunoaște importanța abordării holistice a organismului, „mens sana in corpore sano” fiind deviza după care se ghidează atât specialiștii în naturopatie, cât și cei ai medicinei alopate.

Ca o concluzie, cred că pacientul e singurul în măsură să decidă ce e mai bine pentru el și să-și aleagă medicul/doctorul naturopat cu care reușește să comunice pentru că trebuie să știe, încă de la începutul tratamentului, la ce rezultate să se aștepte și care sunt riscurile la care se expune.

Lasa un comentariu

Design by Dorian